20110407

Küpsekastanid

Rösti kastaneid:

Meie kastanid paraku süüa ei sünni, küll aga sobivad selleks soojemates maades kasvavate kastanipuude viljad. Näiteks Vahemere maades ja eriti Prantsusmaal on lahtisel tulel grillitud kuumad kastanid tõeliseks maiuspalaks, eriti jõulude ja aastavahetuse aegu – küpsekastanid maitsevad umbes nagu külmavõetud ja siis lõkkes küpsetatud magusad kartulid...

Kastanitest saab ka muid magustoite, püreesid ja hautisi. Samuti võib neid süüa salatite koostises toorelt riivituna nagu pähkleidki, ning segada kohupiima, kodujuustu ja jogurtiga. Mõnikord on müügil ka kooritud ja sügavkülmutatud kastanid, millest on mõttekam keeta püreed või teha teisi roogi.
Kastaniviljades on nii tärklist, suhkruid, kaaliumi, rauda, vaske, tsinki kui ka askorbiin- ja foolhapet. Parkained annavad viljadele omalaadse mõrkja maitsevarjundi. Sajas grammis kastanites on 180–220 kilokalorit energiat – see kindlustab tükiks ajaks täiskõhutunde.

Enne tarvitamist pange kastanid vette – söögiks kõlblikud vajuvad põhja, halvad jäävad pinnale hulpima. Toored kastanid säilivad kõige paremini null kraadi juures, kuivas ja õhurikkas ruumis.

Kastanipüree:
800 g kastaneid, 1 klaas piima või kohvikoort, 2 spl võid ja maitseks veidi soola. Püreed võib teha ka veega.
Vala kastanid keeva veega üle, nõruta ja eemalda koored. Lõigu kastanid väiksemaks, aseta keedunõusse, vala peale piim või lahja koor ning hauta tasasel tulel, kuni kastanid on piisavalt pehmed. Püreesta, lisa või ja maitsesta soolaga. Paku koos röstsaiaga. Püree sobib ka (linnu)liha kõrvale.

Hautatud kastanid õuntega:
Võta võrdsetes osades koortest puhastatud kastaneid ja kooritud tükeldatud õunu. Pane kastanid potti, vala peale vesi ja hauta tasasel tulel, kuni viljad on pehmed. Nõruta liigne vesi, jättes poti põhja vaid veidi leent. Seejärel lisa veidi koorevõid (100 g kastanite kohta 1 kuhjaga tl), tükeldatud õunad, maitse järgi suhkrut ja hauta tasasel tulel, kuni õunad on pehmed ning sega hautis kergelt läbi. Sobib nii kuumalt kui külmalt.
Soovi korral võib segusse valmistamisel lisada ka puhastatud ja tükeldatud suitsuploome.



(laenatud: Tarbija24)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti