20110406

Kapsa hapendamine

Hapukapsa tegemine 10 l kääritamisnõu jaoks:
8 kg hapukapsa tegemiseks on vaja 120 g soola. 
Soovi järgi võib lisada näit. kadakamarju või köömneid ning panna ka porgandit.
Hapukapsaste valmistamiseks on vaja vesilukuga varustatud nõud kääritamiseks. Raskuseks peale võib kasutada näit.rasket ja puhast kivi.
Tähtis ongi ,et kõik asjad ,mida kasutatakse on hästi puhtad. Siis pane kaas peale ,millel on vesilukk.
Tehakse 1-1,5 % soolalahus, keskmiselt 80-120 g soola.
Kapsapeadest pealmised lehed eemaldatakse. Kapsas riivitakse suure riiviga või lõigatakse hästi terava noaga peeneks. Mida jämedamaks jätta, seda tervislikum tuleb.
Riivitud kapsas tuleb panna hapendusnõusse ja nuiaga kõvasti lüüa, nii kaua kui kapsast on vedelik väljas ja kapsas ise vedeliku all.
Nüüd pannakse peale puhas kaan nii, et kaas on vedeliku all ja selle peale raskus. Kaas kinnitakse peale ja veelukku pannakse vett.
Nõud hoitakse paar päeva ca 20 kraadises soojas, siis viiakse nõu kaheks nädalaks 15 kraadisse ruumi. Alles selle järel võib nõu avada kui on soovi. Kui kapsas paistab kuiv olema tuleb lisada keedetud mahajahutatud soolavett (15 g liitri vee kohta) .
Pärast neljanädalast -8 kraadises seismist on hapukapsas valmis.

(laenatud: Noolis.com)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti