20110406

Napoleoni kook

Napoleoni kook .
————————-
Napoleon on kihiline kook vaniljekreemi, vahukoore ja keedisega. Tavaliselt kaetakse kook glasuuriga.
Prantsusmaal kasutatakse selle koogi täidiseks ka mandlikreemi.
Nime ei ole kook saanud Prantsusmaa imperaator Napoleoni I järgi nagu üldiselt arvata võiks.
See tuleneb hoopis prantsusekeelsest sõnast napolitain, mis tähendab Itaalia linna Napolit
———————-
Napoleoni kook.
————————-
Taigen:
250 g nisujahu
150 g magedat võid
1 dl külma vett
paar tilka äädikat
0,5 tl soola
0,5 muna
Kreem:
0,75 l piima
2 dl suhkrut
3 muna + taignast ülejäänud poolik muna
0,75 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1 sl võid
Taigna jaoks haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja pool muna (klopi eelnevalt lahti). Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma.
Valmista küpsetuspaberist šabloon suurusega 19x21cm. Rulli taigen laual küllaltki õhukeseks ja lõika sellest šablooni abil välja 4 taignalehte. Küpseta taignalehti 250-kraadises ahjus 5-6 minutit, kuni need on kuldpruunid. Järelejäänud taignast saad valmistada koogile puru, selleks küpseta taignaribad ahjus veidi pruunimaks, kui taignalehed (need purusta ja kata hiljem nendega koogi ääred ja pealne).
Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi (võid kasutada ka mikserit) ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.
Lao taignapõhjad vaheldumisi kreemiga, kattes kõige pealmise koogikihi ääred ja pealse keedukreemiga. Puista peale eelnevalt purustatud taignapuru. Jäta kook seisma järgmise päevani, siis on kreem hästi läbi imbunud.

(laenatud: Noolis.com)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti