20110411

Lavendel


KASVATAMINE: Mitmeaastane lõhnav poolpõõsastik kõrgusega kuni 60 cm. Kiirekasvuline, õitseb juba esimesel aastal augustis. Teda võib kasvatada ka kodus, kui teil on lõunapoolne aken, aga parem on valge klaasitud rõdu. Istutamiseks sobib igasugune universaalne toalillede muld, lisades sellele kolmandiku mahust peenikest lubjakillustikku, äärmisel juhul sobib ka paar lubjakivi, mis pandud poti põhja ja pinnasele. Ärge kastmisega hoogu sattuge, las muld kuivab kastmiste vaheaegadel veidi läbi. Talvel on taimele vaja anda veidi puhkust, isegi väiksed miinuskraadid ei tee talle midagi, tõsi küll, lahtisel rõdul ta ilmselt hukkub. Võib talvituda ka jahedal aknalaual. Peamine - see on valgus!
Kardab kevadist päikest ja liigset niiskust.

KASUTAMINE: Lavendlit võib lisada keedisesse või teha sellest hoopis magamistuppa rahustav kimp.

Lavendel vähendab närvipinget ja valu, puhastab nahka, parandab vereringet ja ravib hingamisteid. Tema lõhn vähendab vaimset väsimust ja kurnatust.  Samuti on ta üks paremaid sääsepeletajaid. Lavendliõli võib panna ka lastele põsele, kõrva taha ja kaela peale.
Lavendliõitest valmistatud teesegu pruugitakse rahutuse ja unehäirete korral. Samuti võib seda lisada vanniveele, kus ta mõjub lõõgastavana. Lavendlisiirupit võib kasutada kuumade või külmade jookide magustamiseks. Lavendli õielehti (nii värskeid kui ka kuivatatud) võib lisada ka kukli- või küpsisetainasse. Samuti sobib kala ja kana maitsestamiseks.
Kes otsib uusi maitseelamusi ja lavendlist lugu peab, võib proovida keeta lavendli-õunapüreed.
Retsept:
- suur peotäis lavendliõisi
- 1 klaas vett
- 1 kg suhkrut (kogust võib suurendada või vähendada)
- 2 kg puhastatud hapukaid õunu
Pange lavendliõied potti, valage vesi peale ning laske segades aeglaselt keema tõusta. Seejärel tõstke pott tulelt ja jätke kaane alla jahtuma. Kurnake. Pange potti eelnevalt puhastatud õunad, laske keema ning lisage suhkur. Keetke, kuni õunad on pehmed. Kui soovite tõeliselt hõrku pühapäevamaiust, hõõruge segu läbi sõela, laske korraks keema ning pange seejärel purki.

(laenatud: Seemnemaailm.ee)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti