20110406

Leivategu

Juuretise omal käel valmistamiseks pane keefiri, peti või õunamahla sisse likku 3-4 viilu rukkileiba. Jäta leivaviilud soojas ruumis hapnema ja 24 tunni möödudes haki need ühtlaseks massiks. Osa leivategijaid soovitab juuretise hulka lisada ka veidi suhkrut ja rukkijahu.


Pärast esimest leivategu kasuta juuretisena eelmisest leivateost kõrvale pandud tainast, mida võib külmkapis säilitada kaks nädalat. Selleks pane kõrvale umbes pool väikest purgitäit tainast. Kui leivategu ei ole lähinädalatel paistmas, võid juuretise panna ka sügavkülma ja enne leivategu üles sulatada. Siiski tasub arvestada, et külmutatud juuretisega ei pruugi leib esimesel korral nii hästi välja tulla.


Kui juuretis olemas, lisa selle hulka 1 liiter leiget vett ja 5 dl rukkijahu. Eelista kas rukki-kroovjahu või rukk-täisjahu. Sega komponendid omavahel energiliselt kokku, et tainas saaks rohkelt õhku. Poolvedel segu jäta sooja ruumi 15 tunniks seisma, kattes kausi käteräti või kilega.


Teisel päeval lisa vedela tainasegu hulka sool, suhkur, köömned ja ülejäänud rukkijahu. Kui soovid teha vormileiba, lisa jahu veidi vähem. Sõtku tainas ja lisa oma äranägemise järgi seemneid või muid lisandeid. Sõtkuda tuleb, kuni tainas on muutunud parajalt sitkeks ega kleepu enam nõu seina külge. Seejärel lase tainal paar tundi kerkida, õige aja tunned ära, kui tainavaod on leival täis kerkinud. Magusama leiva tegemiseks lisa rohkem suhkrut ning sõtku taina hulka aprikoose, rosinaid, pähkleid jms. Kui soovid valmistada aga singi- või silguleiba, lisa need taina hulka vahetult enne ahjupanemist.


Küpse, küpse kakku

Kui tainas valmis, vormi endale meelepärane leib, mida võid küpsetada nii vormi- kui ka põrandaleivana. Viimane on traditsiooniline Eesti leib, mis pandi küpsema ahju põrandale. Enne oli tuhk välja viidud, ahi korralikult kuumaks köetud ja harjaga puhtaks pühitud.


Leivaküpsetamisel on oluline jälgida temperatuuri. Kasutades kodust gaasi- või elektriahju, peab leiba esimene pool tundi küpsetama 250 kraadi juures. Seejärel alanda temperatuuri 220 kraadini ja küpseta veel 1,5 tundi. Küpse leiva tunned ära selle järgi, et põhja peale koputades kuuled kumedat heli.


Kuidas säilitada leiva värskust?

Paberkotis jahtub leib aeglasemalt ja koorik püsib krõbe.
Külmkapis vananeb leib "keemiliselt". Koorik imeb sisust vett ja kaotab rabeduse, sisu mureneb.
Külmutamine peab toimuma lühiajaliselt, soovitav on leiba külmutada viilutatult. Külmutatud leiba võib kuumutada mikrolaineahjus ning sellist leiba on mõistlik tarvitada kohe, sest seismisel muutub see sitkeks.
Kilekotis säilib leib 3-4 päeva.
Saia ja sepikut on mõistlik osta ühe päeva tarbeks, säilitada on neid otstarbekas paber- või kilekotis.
Leiba ja saia ei tasu säilitada ühes kohas, kuna nende aroomid ei sobi hästi kokku.
(laenatud: Naistemaailm.ee)

* Kodune leivategu
* Leivategu piltidega
* Erinevad koduleivad
* Leivateo rituaal
* Leivaküpsetamise tava
* Leivategu foorumis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti