20110406

Kasemahl

Kasemahl.
Kasemahlas sisalduvad taimsed mikroelemendid on inimorganismile kergesti omastatavad, meie keha suudab seal leiduva kiiresti ja tõhusalt ära kasutada.
Üks keskmine kasepuu vôib anda terve kevade jooksul kuni 4 ämbritäit mahla.

Kasemahl mis on magus,ôige pisut hapuka maiguline, vôib aurustamise teel
tihenduda 60% suhkrusisaldusegasiirupiks, mis on värvuselt sidrunikollane ja paks kui mesi!
Kasemahl aitab organismis lahustada fosfaat- ja karbonaatsooladest moodustunud põiekivisid ning soodustab liigsete soolade eemaldamist organismist, ergutades neerude tegevust.
Ravikuuriks juuakse kasemahla enne sööki üks klaasitäis korraga kaks kuni kolm korda.

Et teada saada mahlade liikvele mineku õige aja algust tuleb käia puu juures kontrollimas: murda väike oksake, ja kui murdekohta vähese aja jooksul mahlatilk ilmub, võibki puuri järele minna.
Mahlajooksmise algus ja lõpp ning intensiivsus sõltuvad suuresti ilmadest.
Kui mahlavõtmiseks puud valida, siis tuleks kõrvale jätta noored puud. Neile, millel tüve läbimõõt alla 20 sentimeetri, mõjuks “jooksutamine” kurnavalt.

Kasemahla saab koguda seni, kuni kased hiirekõrva lähevad, kõige maitsvamat mahla saab arukaskedelt. Eriti head mahla saab kuivemates ja kõrgemates paikades kasvavatelt kaskedelt.
Värskena püsib kasemahl külmkapis 2-3 päeva, kuid hapendatud ja konserveeritud kasemahla saab tarvitada aastaringselt.

Kasemahla limonaad
Kasemahl sobib hästi ka maitsva limonaadi tegemiseks. Vajalik 20 liitri mahla, 4-5 sidrunit, üks 50g pakk pärmi, väheke suhkrut või mett ja rosinaid.
Sidrunid tuleb puhastada ning pigistada neist välja kogu mahl kasemahla hulka.
Seejärel tuleb sidrunid viilutada, pärm väheses mahlas lahustada, segada juurde suhkur ning kõik ained kasemahla sisse kallata.
Hoida 2-3 päeva jahedas kohas, siis kurnata ja pudelitesse villida.


Kasemahla hapendamine
Hapendatud kase- või vahtramahl: Mahla kasutatakse joogiks eelkõige värskelt.
Setu retsepti kohaselt hapendatakse kasemahla mahlale suhkrut ja jahu lisades. 1 liitri mahla kohta tuleb võtta 1 sl suhkrut ja 1 sl tavalist nisujahu. Suhkur ja jahu lahustada väheses mahlas, seejärel segada ülejäänud mahla hulka. Paari-kolme päeva pärast on hapendatud jook valmis. 1,5 liitri kasemahla hapendamisel võib maitseks lisada ka mõne rosina, veidi apelsini- või sidrunikoort.


(Laenatud: Noolis.com, Õhtuleht)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti