20110406

Puutuhka taimedele

Puutuhka võib aias julgelt kasutada peaaegu kõigil kultuuridel, välja arvatud hapulembesed taimed. Veega pole vaja enne segada, piisab ühtlasest puistamisest maapinnale ja mullaga segamisest. Kuiva mulla korral tuleks pärast kasta.


Hapulembesed on rodod, kanarbikud, erikad, mustikad, pohlad,jt,keda turbapeenras peab eraldi kasvatama. Puutuhka võib kindlasti panna luuviljalistele (ploom, kirss), paljudele püsikutele, köögiviljadele (v.a.kartul, kes läheb leeliselises mullas kärna).
Puutuhk aitab ka paljude taimehaiguste ja kahjurite tõrjel (nt.kapsa kärbse, pojengidele hahkhallituse tõrjeks). 
Kui tahetakse varem saada lahti lumehangest oma peenardel, oleks ka soovitav lumele külvata puutuhka, et päike ennem sealt lume sulataks. Eriti sobiks see tulbipeenardele, sest tulbid hoolivad just pistu leeliselisest mullast ja hakkavad lume alt pääsnutena ka varem õitsema (varajased liigid, sordid).
Samuti sisaldab just lehtpuutuhk K-väetist, mis soodustab õitsemist ja taimede valmisolekut põua vastu.
Aias ära unusta sireleid, kuldvihma, põldvahtrat,sarapuid (nende alla tühjenda kogu talve siia-sinna oma tuhaämbrit), tulpe puutuhaga kostitamast. Oleneb muidugi ka mulla pH-st. Lõuna-Eesti mullad on looduslikult juba happelisemad. Vaarikad eelistaksid teooria järgi pigem nõrgalt happelist mulda (pH ca 6,0-6,5), kuid normaalses koguses puutuhka kindlasti teeb neile pigem kasu kui kahju. Saagis suureneb suhkrute sisaldus.
Ka kompostimisel asendamatu komponent.


Sipelgate vastu raputa puutuhka nii maa peale, kus on pesad ja ka mingitesse aukudesse, kus nad elavad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti